0

Groentetuin maart

De start van de dikke koolvorming is het moment dat de hartbladeren in de kool niet meer rechtop groeien, maar krullen in het hart van de plant. Omdat bloemkool een gulzige plant is, is de bemesting een belangrijk punt. Hopelijk hebt u even de tijd om het 7de artikel van de serie groenten in pot door te nemen. Je vindt in dat artikel de verschillende mogelijkheden van voorraadbemesting (toevoegen aan het grondmengsel) en bijbemesting (tijdens de teelt). 29 mei, net voor de koolvorming wordt de groei minder en de kleur van de bladeren verandert. Onderste bladeren worden geel. De voeding is uitgeput. Bij bloemkool wijst een paarse verkleuring op stikstofgebrek. Je kan de paarse kleur het eerste opmerken langs de randen van de bladeren. Een warme zonnige dag en én van de drie planten toont duidelijke verwelking. Ook de dagen voordien viel het al op dat deze plant niet meer zo snel groeide als de andere twee. Maden van de koolvlieg! De koolvlieg was dit jaar, door de warmte al vrij vroeg actief. Voorzorgsmaatregelen had ik niet genomen omdat ik hoopte dat de koolvlieg de bloemkolen tussen de vele andere planten op het terras niet zou vinden.

groentetuin maart

Peultjes, sugarsnaps en erwten oogsten - groene passies

De bloemkolen in de vollegrond hadden daar meer van te lijden, omdat ze de hele dat in de volle zon stonden en meer blootgesteld aan de wind. Ondanks dat ze water kregen verliep de groei in vollegrond toch sterk vertraagd. De zwangerschap groei verloopt de eerste weken weelderig. De bladeren groeien flink uit. Ook in pot weten de slakken de malse koolbladeren te vinden. Opvallend was dat, net zoals bij broccoli, een bijbemesting tijdens de teelt absoluut nodig was. De frisgroene kleur van de bladeren maakte plaats voor een eerder grijze kleur met paarse schijn. De bladranden werden paars en de onderste bladeren vergeelden. Allemaal tekenen van voedingsgebrek. Bijbemesting was dus noodzakelijk. Wacht niet tot je deze kenmerken ziet, maar gebruik een bijbemesting als de planten halfweg hun groei zijn. Net voor het begin van de koolvorming kan er dan een tweede bijbemesting gegeven worden.

groentetuin maart

grond. Zodat je later nog wat kan aanvullen om de plantvoet te verstevigen (naar analogie met het aanaarden in de vollegrond). De planten langs de rand van de pot zetten. Je mag ze gerust wat dieper planten, maar nooit dieper dan tot het hart van de plant. Zet ze wat schuin, naar buiten toe, en plaats er een stokje bij om het zo te houden. Wat opviel was, toch zeker de eerst weken, de weelderige groei van de bloemkool in pot ten opzichte van de teelt in open lucht. Maar dat was niet echt verwonderlijk, gelet op het zeer droge voorjaar.

Home - de nieuwe Graanschuur

Kan pillenzaad bestellen groentetuin - tuinadvies

Maar vier bloemkoolplanten zouden echt wel plaats spieropbouw tekort komen. Drie bloemkoolplanten in een pot van 20 liter lijkt mij haalbaar. Het kan natuurlijk nog gemakkelijker puisten als je in dezelfde bloempot maar én of twee planten zet. Dan droogt de pot minder snel uit, en is ook de voeding minder snel uitgeput. Maar, dan komt de teelt veel duurder ( potgrond ) uit. En is het voordeel dat je door in potten te telen op een kleinere oppervlakte meer groente kan hebben, teniet gedaan. Kies voor het grondmengsel een goede kwaliteit potgrond. En meng deze met wat grond uit de tuin. Het mengsel moet goed doorlaatbaar en tegelijk vochthoudend grondmengsel. De richtlijn is zon 50 kwaliteitspotgrond en 50 tuingrond. Heb je te maken met vrij stugge (zware) tuingrond (klei, leem) neem dan meer potgrond.

Het is beter eerst een krachtiger wortelstelsel en wat steviger bladeren te telen vooraleer ze in de moestuin te zetten. Uitplanten in grote pot. Ondertussen hebben de planten  een vijftal goed ontwikkelde en stevige bladeren en een doorwortelde potkluit, tijd om uit te planten in een grote pot van 20 liter. Eén van de basisregels bij telen in pot: uitplanten langs de rand en de planten ietwat schuin zetten zorgt ervoor dat de planten veel meer ruimte hebben. Bij tal van teelten in pot kan je dit toepassen. Bloemkool neemt, ook in vollegrond, meer plaats in dan broccoli. De bladeren zijn veel groter. Dat blijkt ook uit de veel grotere aanbevolen plantafstand bij bloemkool dan bij broccoli. Vier bloemkoolplanten is dan ook net iets te veel om in een pot van 20 liter te telen. Bij broccoli lukte dat nog net.

Uien kweken in je eigen groentetuin - plantuien - zaaiuien

Alle plantjes fruit die je koopt in het vroege voorjaar moeten afgehard worden. De overgang van de warme serre van de plantenkweker en het tuincentrum naar de nachtelijk voorjaarskoude kan te groot zijn. Zo kon ik dit voorjaar zelf ondervinden. Het is algemeen bekend dat bloemkoolbladeren best wel een paar graadjes vorst kunnen verdragen. Dus zette ik de plantjes, om ze niet te bruusk af te harden, eerst in een niet verwarmde plastiektunnel. En toen zag ik de volgende dag voor het eerst in mijn leven door vorst beschadigde bloemkoolplantjes! Het had s nachts een drietal graden gevroren, en blijkbaar ook in de tunnel. Afharden is dus absoluut noodzakelijk bij plantjes die je in het tuincentrum koopt. De plantjes, in kleine perspot werden overgeplant in een plastiek pot van 9 centimeter. Met de bedoeling het merendeel ervan half april in de moest tuin te planten. Bloemkoolplantjes met zon kleine potkluit en zo weinig blad doen het niet zo goed bij een vroege planting. De aanpassing is te groot. groentetuin maart

Het ging om een vroege bloemkoolteelt. Je kan begin maart al bloemkoolplantjes vinden in het tuincentrum. Het loont de moeite dieet om al vroeg in het jaar bloemkoolplantjes te kopen. Als je deze vroege plantjes maakt zelf wil telen, dan heb je een kas nodig en heel veel geduld. . Nadeel is dat de plantjes die je in het tuincentrum vindt, bijna altijd vrij klein zijn en opgekweekt zijn in een kleine potmaat. Eigenlijk zijn deze plantjes te klein om zo vroeg op het jaar al uit te planten in de tuin. Je zet ze dus best eerst over in een grotere potmaat, om ze dan begin april, als een grotere plant met steviger blad, in de tuin te planten. Om in pot te telen is deze vroege teeltperiode interessant omdat er dan nog minder verdamping. Althans, zo zou het moeten zijn. Maar het voorjaar 2011 bleek én van de warmste en droogste ooit. Het experiment met de bloemkool in pot was dus meteen een test alsof het zomer was.

Witloofwortels telen zonder groentetuin

Ideale plantperiodes lijken mij dan ook maart en april, om te oogsten bij het begin van de zomer. En ook een herfstteelt van bloemkool, die je dan plant tijdens de maand juli, om te oogsten in oren september-oktober. Ben je in de zomer alle dagen thuis en kan je iedere dag water geven, dan moet een zomerteelt in potten ook lukken. Zeker als je dan een plaatsje met enkele uren schaduw per dag hebt. Een setje van vijftien bloemkoolplantjes, lopen vorstschade op tijdens een koude nacht. Nochtans staan ze in de plastiektunnel. . Bloemkoolbladeren zijn in principe bestand tegen lichte vorst, behalve als de klimaatovergang te groot. Het bladweefsel is dan niet voldoende afgehard. De planten zijn ondertussen vier weken in potjes van 9 cm gezet en verder opgekweekt, eerst twee weken in de kas, daarna twee weken in open lucht. Behalve een enkel verdroogd blaadje onderaan de plant valt van de vorstschade nog weinig te merken.

groentetuin maart

En bij gezond zon bloemkoolplant met weinig blad komt de bloem te vroeg. En is ze te klein. Om voldoende grote bloemkolen te telen is een voldoende grote bladmassa nodig. Die krijg je alleen door een regelmatige watertoevoer en ruim voldoende voeding. En dat is nu net wat in potten dikwijls wel eens misloopt : de watervoorraad kan op én zonnige dag uitgeput raken en ook de voeding is snel opgebruikt, zo bleek ook al bij broccoli in pot. Zou het dan wel lukken om bloemkool in pot te telen? Het antwoord is ja, zo blijkt uit onderstaand teeltverloop. Je kan een bloemkoolteelt in pot starten vanaf half maart tot ten laatste einde juli. Plant je later, dan is de opbrengst niet gegarandeerd. Hou er rekening mee dat het ongeveer 70-90 dagen duurt vooraleer je kan oogsten, afhankelijk van de grootte van het plantmateriaal en van de weersomstandigheden. Bloemkool die oogstbaar wordt in de volle zomerperiode zal het moeilijkst te telen zijn, wegens te grote waterbehoefte, die in pot moeilijk bij te houden.

Bloemkool telen zonder groentetuin?

Inleiding, herinnert u zich nog het vorig jaar verschenen trilplaat artikel Broccoli in potten? Verschillende lezers, waarvan sommige geen echte groentetuin hebben, liet ondertussen weten dat hun broccoliteelt in pot een succes was. In het artikel werd vooraf duidelijk gemaakt dat kolen in pot telen geen evidentie. Het lijkt het mij niet gemakkelijk een lange teelt van rode kool, witte kool, spruitkool in pot uit te voeren. Broccoli is een koolsoort die niet zo lang moet groeien en best wat vochtschokken kan verdragen. Dit was vorig jaar de aanleiding om een teeltrecept voor broccoli in pot op te zetten. Lees het artikel hier Broccoli in potten, bloemkool in pot? Nauw verwant aan broccoli is de bloemkool. De meer ervaren moestuinders onder ons weten dat bloemkool meer droogtegevoelig is en sneller te lijden heeft als de teeltomstandigheden niet ideaal zijn. De bladeren van de bloemkool blijven dan klein.

Groentetuin maart
Rated 4/5 based on 811 reviews
SHARE

groentetuin maart Orysezy, Fri, May, 18, 2018

N paar laaie ontwerperslaaie, eksotiese oosterse groente of gesonde spinasie en jy kan jou gesin vinnig voed en boonop jou tuin interessanter laat lyk. Begin so, hoewel groente van saad gekweek kan word, sal jy by jou plaaslike tuinsentrum n klomp saailinge vind wat sommer een-twee-drie geplant kan word. Saailinge het die voordeel dat hulle vinniger geplant kan word en dis ook baie minder moeite vir die onervare tuinier. Daar is uitsonderings soos n paar soorte wortelplante, byvoorbeeld geelwortels en peulgroente wat van saad in beddings gekweek moet word.

groentetuin maart Asuliqiz, Fri, May, 18, 2018

Maar dis danksy beter groente en die geld wat jy aan voorrade spaar dat so baie mense op die plant jou eie groente-wa spring. En makliker kan dit nie wees nie: Volg ons gids en sodra hulle in die grond is, hoef jy net water te gee en jou plante te voed. Daar is ook kleurryke blomme soos gesiggies en viooltjies wat eetbaar is en jou lenteslaaie woema sal gee. Groentetuine moet heeldag son kry vir optimale groei. As ruimte n kwessie is, kan jy jou gunstelinggroentes in n vensterboks plant wat goed dreineer of sommer in n pot op die stoep.

groentetuin maart Inelo, Fri, May, 18, 2018

Maak dié lente jou tuin jou apteek en plant n klomp van jou gunstelinggroente. Connall Oosterbroek, om jou eie groente te kweek, is deesdae baie gewild. En wat is nou lekkerder as vars, tuisgekweekte groente uit jou eie agterplaas? Ons wenresep maak dit so maklik. Dis nommerpas vir dié van ons wat n paar kilos wil afskud aangesien dit 200 tot 360 kalorieë verbrand deur net elke dag 30 minute in die tuin te werskaf.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: